For to år siden var 5-8% af fødevarerne i køkkenerne på plejecentrene i Slagelse Kommune økologisk. Men efter køkkenpersonalet har fået ny viden om økologi og bedre udnyttelse af fødevarerne og sæsonens frugt og grøntsager, så er mindst 30% og flere steder endda 60 % af fødevarerne økologiske. De flotte resultater fejres med festtale og uddeling af økologisk spisemærke den 4. oktober kl. 13 på Blomstergården i Slagelse. oekospisemaerkerne

I efteråret 2014 afsluttede Slagelse Kommune et pilotprojekt omkring økologi i samarbejde med Øko++, som gav gode erfaringer, ny inspiration og ikke mindst en faglig stolthed blandt medarbejderne. Derfor søgte Slagelse Kommune om at komme med i næste fase af projektet, så viden om økologi kunne overføres til samtlige plejecentre i kommunen, og det er nu sket.

Der er blevet knoklet i køkkenerne, og nu er mindst 30% af fødevarerne økologiske i kommunens køkkener. De flotte resultater skal fejres, når projektet afsluttes med et stort fælles møde den 4. oktober kl. 13 på Blomstergården i Slagelse for alle deltagende køkkener, plejecentre og aktivitetscentre. Samtidig uddeles Det Økologiske Spisemærke.
Højere faglig stolthed hos køkkenhelte

– Projektet har været meget værdifuldt for vores medarbejdere, som har fået en anden indsigt i, hvordan man kan udnytte de enkelte fødevarer bedst muligt, og hvordan man sørger for at få mest muligt økologi for pengene ved at købe sæsonvarer fremfor at købe jordbær i januar, siger ernæringsfaglig leder Jane Meng Kaae

– Alle medarbejdere er gået rigtig godt til opgaven, og flere har også fået en højere faglig stolthed og bevidsthed om fødevarekvalitet, samtidig med at workshops også har forbedret samarbejdet. Derfor fortjener vores køkkenhelte også at blive fejret for de flotte resultater, som de er årsagen til, at køkkenerne har opnået, fortsætter ernæringsfaglig leder Jane Meng Kaae.
Tænke økologi mest muligt ind

Ikke færre end 40 køkkener har været involveret i projektet, så både borgerne på plejecentre, aktivitetscentre og hjemmeboende pensionister fremover kan se frem til at sætte tænderne i et økologisk måltid. Netop fokus på økologien er en vigtig del af Slagelse Kommunes strategi og bl.a. en del af værdighedspolitikken for ældreplejen.

– Måltiderne udgør en stor del af de sociale samlingspunkter blandt vores ældre borgere. Derfor har vi selvfølgelig også fokus på høj kvalitet og ikke mindst økologi, for et lækkert, veltilberedt måltid får jo ofte også en ekstra bid til at glide ned. Jeg er stolt over, at plejecentrene har forhøjet økologiprocenten så markant gennem de seneste to år, og jeg ser frem til at fejre de flotte resultater sammen med dem, siger borgmester Stén Knuth.

lagkage-med-oekomaerket

Kort om projektet

Målsætningen for projektet har været at øge de offentlige køkkeners brug af økologiske fødevarer. Det er sket ved at gennemføre undervisning af medarbejdere og ledere i de deltagende køkkener. Med undervisningen har man skabt øget viden blandt køkkenmedarbejderne, så de har opnået et kompetenceløft, så de dermed har øget forbruget af økologiske fødevarer. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Miljø- og Fødevareministeriet har givet støtte til projektet. Øko++ er et landsdækkende samarbejde, der arbejder med kommuner, stat og regioner, der vil omlægge til økologi.  Øko++ består af revisions- og rådgivningsfirmaet BDO og en række erfarne omlægningsrådgivere.