AffaldPlus lancerer fra 1. maj 2024 et nyt initiativ på alle haveaffaldspladser: “Vildt genbrug” gør det muligt for alle at tage haveaffald såsom træstammer, rødder og natursten med hjem. Formålet er at opmuntre til biodiversitetsprojekter i haverne i lokalområdet.

Naturlige materialer er perfekte til at skabe nye, spændende levesteder for små insekter, padder, svampe og andre mikroorganismer. En gammel trærod kan fx – udover at udgøre en flot, naturlig skulptur i haven – blive hjemsted for en lang række små dyr og organismer, der er vigtige for naturens livscyklus. Og en bunke natursten på en solbeskinnet plet i haven kan blive hjemsted for frøer, firben og salamandere, som har brug for beskyttede levesteder. Det er faktisk kun fantasien, som sætter grænser for, hvad man kan lave af kreative indslag med de naturlige materialer.

”AffaldPlus har gennem flere år indført en række tiltag på vores egne anlæg for at fremme biodiversiteten. Med tiltaget her ønsker vi sammen med vores ejerkommuner at gøre det nemmere for alle at komme i gang med projekter, der hjælper den vilde natur på vej”, siger genbrugschef Camilla Bjerg Pedersen. AffaldPlus’ kommuner er Faxe, Ringsted, Næstved, Slagelse, Sorø og Vordingborg.

Fra 1. maj 2024 bliver det altså muligt at tage naturmaterialer med hjem fra AffaldPlus’ 14 haveaffaldspladser. Det kan fx være planter og kviste fra haveaffaldet, træstammer & rødder samt natursten. Initiativet gælder kun haveaffaldspladserne og altså IKKE genbrugspladserne, da AffaldPlus ønsker at undgå misforståelser omkring klunsning.

”Affaldet på haveaffaldspladserne er ukompliceret og helt naturligt”, siger Camilla Bjerg Pedersen og fortsætter: ”Derfor giver det mening at lade dét komme i recirkulation i lokalområdet til gavn for naturen. Og vi håber, at det her initiativ kan inspirere rigtig mange af vores borgere til at gøre deres haver lidt vildere”.

Partner i Vild med vilje
Har du brug for inspiration til at komme i gang med et ’vildt’ haveprojekt, er der hjælp at hente hos AffaldPlus’ partner ”Vild med Vilje”. De har lavet en række af guides med inspiration og gør det selv-tips til at komme i gang med projekterne. Læs mere om ”Vildt genbrug” og find links til inspiration på affaldplus.dk/vildt-genbrug

Foto: SDL