Kan sangtræning have en effekt og være en ny relevant aktivitet i rehabilitering af borgere med lungesygdommen KOL? Det vil en gruppe forskere undersøge gennem et videnskabeligt projekt, som Slagelse Kommune deltager i sammen med ni andre kommuner fra hele landet. I alt kommer 200 borgere til at deltage i projektet, som er det første af sin art i Danmark og det hidtil største i verden.

Giver sangtræning ligeså stor effekt for KOL-patienter, som fysisk træning, der ellers i dag er standardtilbuddet? Det vil en gruppe forskere undersøge, når ti kommuner går sammen i et nyt forskningsprojekt, der udspringer fra Lungemedicinsk Forskningsenhed på Næstved Sygehus og Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet. I projektet samler hver kommune en række deltagere på et hold, og forskerne vil trække lod om, hvilke hold der skal måles på sangtræning, og hvilke der skal måles på fysisk træning. Slagelse Kommune har allerede fået mange henvendelser fra borgere med diagnosen KOL, der vil deltage, og som er klar til at starte træningen fra uge 37.

– Vi er meget spændte på at følge projektet og er selvfølgelig meget interesseret i at se, hvilken effekt sangtræningen giver, så vi også får et bedre billede af, hvilke tilbud vi måske fremover skal tilbyde vores borgere med KOL. I løbet af efteråret åbner vi op for tilmeldingen til et nyt hold til foråret, hvor vi selvfølgelig også håber, der vil være interesse for at komme med på holdet, siger udviklingskonsulent i Slagelse Kommune Leif Staal Andersen.

Forløbet varer 10 uger med træning to gange ugentligt i Aktivitetscenter Teglværksparken i Korsør. I hver kommune bliver der ét forløb i efteråret 2017 og ét forløb i foråret 2018.

KOL-kor allerede populært i Slagelse
Sangtræning for borgere med KOL findes allerede i Slagelse Kommune. I samarbejde med Slagelse Musikskole har alle borgere med KOL eller en anden lungesygdom nemlig mulighed for at få glæde af at mødes og synge i kor og samtidig forbedre sin lun-gefunktion, da sangtræning kan give bedre kontrol over åndedræt og mindsker følel-sen af åndenød.
– Sang kan udover at være godt for lungerne også give noget godt for både humøret og helbredet. Det giver glæde og livsmod at synge sammen med andre, der er i samme situation som en selv, og derfor bliver lungekor rundt om i landet også populære. Vi glæder os til at følge det nye forskningsprojekt og håber, deltagerne vil opleve glæde, samhørighed og livsmod, og at træningen kan være med til at bryde den sociale isolation, som mange KOL-patienter oplever, siger formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sibbern (O).
Du kan læse mere om forskningsprojektet på slagelse.dk/kolkor, hvor det i løbet af efteråret vil blive muligt at tilmelde sig holdet i foråret. Hvis du i stedet har fået mod på at synge sammen med Musikskolen kan du tilmelde dig KOL-koret på deres hjemmeside.
Flere oplysninger
Formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sibbern, annsi@slagelse.dk
Udviklingskonsulent i Slagelse Kommune Leif Staal Andersen
Tlf. 58 30 66 38 eller Mail leian@slagelse.dk

Kort om projektet
De ti kommuner som deltager i forskningsprojektet er Slagelse, Lemvig, Vesthimmerland, Ikast-Brande, Silkeborg, Hedensted, Lolland, Vordingborg, Faxe, Ballerup, Rudersdal og Helsingør. I kølvandet på international forskning skyder der KOL-kor op vidt rundt om i landet herhjemme, og på nuværende tidspunkt er der ca. 40 kor i forskelligt regi. Selvom det efterhånden antages, at det er godt at synge for KOL-patienter, mangler der indtil videre videnskabelige beviser for at det virker at synge. Projektet skal derfor undersøge om der findes en målbar klinisk effekt af sangundervisningen. Håbet er, at KOL-kor eventuelt i fremtiden kan blive optaget i det nationale rehabiliteringsprogram, da tilbagemeldinger fra de eksisterende kor viser, at patienterne er meget glade for det.

Gruppe af ældre, der synger kor. Foto: Colourbox