Et år er gået siden Slagelse Kommune underskrev samarbejdsaftalen med Team Danmark og dermed blev Team Danmark Elitekommune. Siden da er fysisk morgentræning og behandlernetværk også blevet en fast del af tilbuddet til de mange unge atleter. Meget nyt er også på vej herunder bl.a. mental koncept, kursus- og uddannelsesprogram for foreningerne samt seminar for fysiske trænere, og senest har Slagelse Kommune den 28. september underskrevet en ny samarbejdsaftale med Dansk Svømmeunion.

Både bredde-, talent- og eliteidrætten fylder meget i Slagelse Kommune og er derfor også særligt prioriteret i kommunens idrætspolitik. I 2016 blev Slagelse Kommune Team Danmark Elitekommune, og derfor er der også i løbet af det sidste år sat gang i en lang række initiativer og indsatser, som skal sikre optimale forhold og gode udviklingsmuligheder for eliteatleter.

Meget kan ske på et år
– Siden sidste år har vi arbejdet på at skabe de rammer, som atleterne har brug for, for at nå deres mål i både uddannelse og sport. Vi har bl.a. startet et behandlernetværk med ni lokale behandlere, som skal hjælpe atleterne til hurtigt at få en afklaring i forhold til hvilken type behandling og træning, der er bedst for dem. Vi har også opgraderet den fysiske morgentræning, hvor der trænes på tværs af folkeskole- og ungdomsuddannelsesniveau. Over 100 atleter mødes og træner hver tirsdag og torsdag morgen på 6 forskellige linjer med stort engagement fra de involverede klubber. Fra dette skoleår har vi også netop lanceret et mentalkoncept, hvor der arbejdes med at skabe gode udviklingsmiljøer både i sporten og på skolerne, hvor lærere og foreningstrænere inddrages, siger eliteidrætskonsulent Puk Kirkeskov Hvistendal.

Stor opbakning fra foreningslivet
Som en del af eliteidrætsprioriteringen åbnede Slagelse Kommune sidste år sit nye sportscollege, der blev indviet samme dag, som aftalen med Team Danmark blev underskrevet. Her er alle studieboligerne udlejet, hvoraf 10 er til atleter – herunder bl.a. tre OL deltagere/potentialer nemlig Abdi Ulad, maraton, OL2016, Viktor Hald Thorup, speedskaber, vinter OL 2018 og Line Grubak, 5 kæmper, OL 2020.

– Sportscollege er blevet taget rigtig godt imod af både studerende og foreningslivet, som flittigt bruger de multifunktionelle muligheder i de nye faciliteter som f.eks. mødelokaler, café og træningslokale. Generelt oplever vi rigtig stor opbakning fra foreningslivet, og vi ser også en afsmittende effekt fra talentudviklingsindsatserne til breddeidrætten. Indsatsen omkring talentudvikling er med til at skabe en opmærksomhed omkring sports- og fritidslivet, som stille og roligt breder sig til resten af forenings- og uddannelseslivet, ikke mindst takket være den store opbakning fra både foreninger og uddannelsesinstitutionerne, siger formand for Kultur-, Fritids- og Turismeudvalget Troels Christensen. (I)

Et stort potentiale
Opbakningen kommer dog ikke kun inden for kommunens egne grænser. Team Danmark har gentagne gange fremhævet kommunens indsats som yderst innovativ og interessant. Derfor gennemfører Team Danmark til november for første gang et landsdækkende fysisk trænerseminar for fysiske trænere fra hele Danmark på opfordring fra og i samarbejde med Slagelse Kommune.

– Vi er en kommune med et kæmpe potentiale inden for talentudvikling og sport på højt plan. Det første år er brugt på at bygge et stærkt tilbud op med et indhold med stor kvalitet. Opbakningen fra både uddannelser, foreninger og forbund har været utrolig positiv. Den har gjort, at vi bl.a. har fået et samarbejde med alle ungdomsuddannelser, som er ret unikt, og senest også udvidet samarbejde med Dansk Svømmeunion og Slagelse Svømmeklub, som vi ser frem til kan give nye muligheder for de unge atleter, siger borgmester Stén Knuth (V) der også roser kommunens folk, der i den grad er med til at bringe kvalitet ind i arbejdet.