Af Poul Bek-Pedersen, byrådsmedlem, og Annette Stærke, formand for Radikale Venstre i Slagelse
Udviklingsplanerne er spændende, og denne gang SKAL der ske noget.
Højvandssikringen skal i gang med det samme, og i den forbindelse lyder det spændende med udvikling af småprojekter langs med kystlinjen, der skal beskyttes bedst muligt.
MEN: Politikerne skal også i gang med straks at diskutere og beslutte omkring Havnens fremtid. Ellers kommer mange af de andre udviklingsplaner igen til at vente. Hvis ikke vi går i gang med det, vil havnen hurtigt få brug for mere plads til at losse importerede skærver, og Tårnborgvej og Teilmanns Allé vil til stadighed belastes af støv, støj og store rystelser i husene fra lastbiltrafikken.
Radikale Venstre foreslår, at kommunen sætter gang i undersøgelser om muligheden for at flytte Korsør havn til nyt landfæste nord for Storebæltsforbindelsens anlæg. Vi forestiller os, at industrihavnen placeres i kystområdet efter at sand fra havbunden er pumpet ind for etablering af et landanlæg til installationer for havnedrift. Der skal være landanlæg til havnedrift med pakhuse og opbevaringsplads m.m., fuldstændig som man anlagde et område i forbindelse med Storebæltsbyggeriet, hvor betonfabrik til tunnelelementer blev bygget. Området findes stadig, men i dag udnyttet til campingplads.
Den nye havn kan til sejles direkte fra Storebælt, ligesom lastbiltrafik til og fra området kunne ske med direkte adgang til Motorvejen uden gene for borgerne i byen.
Nuværende pakhuse og andre genbrugelige installationer i Korsør pilles ned og genanvendes ved det nye havnebyggeri. Havnens lagerplads indrettes i størrelse og med moderne logistik til håndtering af f.eks. importerede skærver, da Sjælland i fremtiden bliver afhængig af import af sådanne råstoffer til vejbyggeri o.lign., da undergrunden her er ved at være tømt for tilgængelige materialer. Et effektivt og fremtidssikret anlæg med den bedste infrastruktur, centralt placeret i landet. Havnen vil også ligge centralt i forhold til jernbanenettet, som relativt let kan indarbejdes som transportkorridor for varer videre rundt i landet.
Ved byens indfaldsveje opsættes skilte med lastbilkørsel forbudt undtagen ærindekørsel til f.eks. Flådestationen.
En sådan ny havn vil være en stor investering, men med den strategiske beliggenhed ved en af landes hovedfærdselsårer vil den blive et attraktivt omdrejningspunkt for havneaktiviteter til hele landet. Ingen borgere vil mærke til ekstra støjgener, for de er allerede massive fra bilerne på Storebæltsforbindelsen.
Korsør vil kunne ånde lettet op og indtage rollen som en rolig og smuk købstad, hvor havnen kan være omdrejningspunkt for mindre erhvervsvirksomheder og fritidsaktiviteter. Byen vil være et attraktivt sted at bosætte sig og vi skal invitere turister til byen ikke mindst fra Tyskland, når den nye kommende Femern forbindelse står klar i 2029-2030. Nye borgere og gæster skal være med til at skabe øget liv i forretningerne, så Nygade og Algade genvinder noget af fortidens glans.
Korsør Syd og Halsskov skal forbindes bedre, og det skal ske med havnen som den samlende faktor.
Cykel- og gangbro mellem bydelene.
Der skal laves gode og grønne cykelveje mellem by og Korsør station.
Pakhusene flyttes til ny havn.
Området skal udvikles med plads til mindre erhvervsvirksomheder/spisesteder, bådudlejning og oplevelser for lokale og turister.
Siloanlægget(DLG) bevares som byens vartegn, men indrettes til mindre erhverv og til brug for ungdommen i de rå rammer.
Området mellem nuværende bibliotek og Gl. Banegårdsbygning skal bebygges, og arkitekturen skal nøje afstemmes med den smukke banegårdsbygning.
Vi vil understøtte det lokale og specielle miljø omkring fiskerhusene på Lilleø i forbindelse med, at højvandsikringen sættes i gang.
Det grønnere, renere og roligere havnemiljø vil give mulighed for lækre boliger på Lilleøbakken med udsigt over Nor og Bælt.
Byrådsmedlem Poul Bek-Pedersen er medlem af teknik- plan og landdistriktsudvalget samt Korsør bymidtegruppe.