Tjek din forsikring og tag dine forholdsregler, så giver du cykeltyven svære arbejdsbetingelser, lyder rådet til vestsjællænderne fra GF Forsikring.
I denne tid topper cykeltyverierne på Vestsjælland som i resten af landet.
I 2017 kontaktede 48.141 cyklister politiet for at melde deres cykel stjålet. Og af dem er næsten 60 procent anmeldt hen over sommeren. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Og det reelle tal for problemets omfang er formentlig noget større, da det langt fra er alle cykeltyverier, der bliver anmeldt til politiet.
Cykeltyverier er både ærgerlige og besværlige. Hvis cyklen pludselig forsvinder, så har de fleste behov for en hurtig løsning, så de igen kan få hverdagen til at hænge sammen.
Derfor lyder rådet fra GF Forsikring, at du som cykelejer bør tjekke din forsikring, så du er dækket som ønsket og er sikker på hurtig hjælp, hvis uheldet skulle være ude. Og derudover kan du med nogle simple forholdsregler gøre sommervarmen sur for cykeltyven.
– Mange vestsjællændere er afhængige af deres cykel som dagligt transportmiddel. Derfor er det en god ide at sikre sig, at forsikringen passer med den cykel, man kører på. Hvis man er uheldig at få sin cykel stjålet, så skal der jo helst ikke komme ubehagelige overraskelser, fordi forsikringsdækningen ikke var som forventet, siger Charlotte Wiik, forretningsfører hos GF Vestsjælland.
Udvidet dækning til dyre cykler
Cyklen er dækket af indboforsikringen hos eksempelvis GF Forsikring, men kun hvis man har valgt cykelforsikring.
Har man en særlig kostbar cykel, kan man supplere med udvidet cykeldækning. Det er en kaskoforsikring, der er god at være opmærksom på, hvis man fx har en ladcykel, en elcykel, en racercykel eller en anden specialcykel.
– Når cyklen er stjålet, så skal man i første omgang melde tyveriet til politiet og derefter til forsikringen. Forsikringsselskabet har behov for at få stelnummeret og låsebeviset på cyklen. Derfor er det vigtigt, at man har en godkendt lås på sin cykel. Hvis du køber en brugt cykel, så er det desuden en god ide at få en kvittering af sælger, så du har dokumentation for, at cyklen er din, siger Charlotte Wiik videre.
– Og så kan man faktisk også gøre en del selv for at forebygge et tyveri. Du kan præge din cykel, benytte en ekstra lås og tænke over, hvor du parkerer cyklen, slutter hun.
6 tips, der holder cykeltyven væk
• Tjek, om din forsikring dækker det, du regner med. Måske har du behov for at tegne en udvidet forsikring? Tjek også, at du har dokumentation for din godkendte lås, for det er en forudsætning for at få forsikring udbetalt, hvis cyklen bliver stjålet.
• To låse forlænger tiden, tyven skal bruge på at stjæle din cykel. Brug derfor gerne en wirelås sammen med den fastmonterede lås, så kan du fx låse cyklen fast til en lygtepæl. Brug den ekstra lås gennem stellet. Undgå at låse cyklen fast gennem forhjulet, som er hurtigt for tyven at afmontere og køre væk med resten af cyklen.
• Vælg et offentligt sted, der er godt oplyst, når du parkerer cyklen. Så gør du livet surt for cykeltyven. Mørke steder med god mulighed for at parkere en varebil giver cykeltyven arbejdsro.
• Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det. Hvis du har en dyr specialcykel, bør du ikke efterlade den udenfor.
• Overvej, om du vil sætte særlige kendetegn på din cykel. Mange cykeltyverier er lejlighedstyverier, hvor tyven kører en tur. Cyklen bliver senere efterladt et sted og ikke videresolgt. Særlige kendetegn gør det lettere at forene dig med din cykel, hvis den efterlyses. Der findes også særlige sendere, du kan montere på cyklen, så du kan se, hvor den befinder sig.
• Brug de sociale medier med omtanke. Her kigger cykeltyvene nemlig med for at spotte spændende cykler. Du bør eks. overveje dine profilindstillinger, og om du viser dine træningspas på fx Strava eller Endomondo og billeder på dig og din cykel til alle. Opretter du salgsannoncer på DBA, kan du gøre det med hemmelig adresse.
Kilde: GF Forsikring