Danskerne har én klar favoritdrink, når det kommer til varme drikke med alkohol i – og den er irsk. Irish Coffee kan i år fejre 75-års fødselsdag og er den mest populære, varme drik med alkohol, det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat blandt godt 1000 danskere.
I år er det 75 år siden, at flypassagerer for første gang kunne varme sig med en kop kaffe med en sjat whiskey og lidt sukker i. Den drik skulle senere gå hen og blive til den Irish Coffee man kender i dag, og den har været utrolig populær lige siden – ikke mindst blandt danskerne.
Halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at Irish Coffee er deres foretrukne varme drink med alkohol – efterfulgt af gløgg og Galliano hot shot.
Udover at have en klar favoritdrink har de mange Irish Coffee-fans også klare favoritter, når det angår hvem de foretrækker at nyde drinken med. Undersøgelsen viser nemlig, at 40 % helst vil drikke den velsmagende, varme drik med gode, gamle venner.
Der er heller ikke noget bedre end at fuldende en god aften med en Irish Coffee – så inviter de kaffeglade gæster over og varm jer på den originale opskrift med Tullamore D.E.W.
For at jage vinterkulden væk med Irish Coffee, skal man bruge:
4 cl. Tullamore D.E.W. whiskey.
10 cl. stærk friskbrygget kaffe.
2 tsk. letpisket flødeskum.
2 tsk. brun farin.
Sådan laver man den perfekte Irish Coffee:
Opvarm et Irish Coffee glas ved at fylde det med varmt vand, som hældes ud igen. Derefter hælder man Tullamore D.E.W. Whiskey i glasset og tilsæt sukker og fyld næsten helt op med kaffe.
Så rør man rundt, til sukkeret er opløst. Til sidste Hælder man forsigtigt koldt, letpisket flødeskum i glasset. Gør det evt. over bagsiden af en ske, så det flyder ovenpå.
*Tip. Rør ikke rundt. Du får den fulde smags- og duftoplevelse ved at drikke den varme kaffe og irske whiskey gennem det kolde flødeskum.
Historien bag den populære drik
Irish Coffee med Tullamore D.E.W. stammer helt tilbage fra 1943, hvor et fly måtte lande på vandet ved Foynes Lufthavn i Irland. De kolde passagerer blev sejlet i små, åbne både til lufthavnen, hvor de varmede sig på irsk whiskey i deres kaffe. Én takkede kokken for den vidunderlige kaffe og spurgte, om han brugte brasiliansk kaffe, men han svarede: “Nej, det er irsk kaffe!”
Irish Coffee blev den traditionelle velkomstdrink i lufthavnen, og da en journalist fortalte sin ven, ejeren af Buena Vista Cafe i San Fransisco, om den varme drik, skabte de den opskrift vi kender i dag – med kaffe, sukker og letpisket fløde.
På Buena Vista Cafe serverer man stadig op til 2000 Irish Coffees om dagen. Og de serverer den stadig med Tullamore D.E.W. – den originale whiskey til Irish Coffee.