Skoleelever og ældre fra Aktivitetscenter Teglværksparken går sammen og dykker ned i lokalhistorien omkring del af industrien.
Tegl og beton er kommet på skoleskemaet hos 4. b på Broskolen. I løbet af efteråret dykker eleverne nemlig ned i lokalhistorien om Korsørs gamle teglværk. Og hvem er bedre til at fortælle om historien, end dem som egentlig har oplevet den, mens den var nutid? Derfor samarbejder elever-ne med en gruppe ældre fra Aktivitetscenter Teglværksparken omkring lokalhistorien, og samarbejdet skal bl.a. ende ud i en ny fælles skulptur kreeret på tværs af generationer.
Hvad legede man med, før der kom ipads? Hvad kan et smartboard i dag, som datidens tavler ikke kunne i undervisningen? Både eleverne i 4.b på broskolen og ældre borgere fra Aktivitetscenter Teglværksparken bliver klogere på hinanden, når de sammen mødes i løbet af efteråret. De har nemlig startet et nyt samarbejde, hvor nutid møder datid, når både unge og ældre sammen går på opdagelse med udgangspunkt i Det gamle teglværk i Korsør.
– Vi vil rigtig gerne danne lærerige relationer på tværs af generationer og kommunale institutioner. Broskolen og Aktivitetscenter Teglværksparken er nærmest naboer, og derfor ser vi store muligheder for samarbejde og aktiv læring, når de ældre skal fortælle eleverne om, hvordan deres liv så ud, da de var børn. Samarbejdet vil tage udgangspunkt i lokalhistorien og det gamle teglværk, hvor flere af de ældre vil kunne huske teglværket, da der var godt gang i produktionen. Omvendt vil eleverne kunne vise de ældre deres hverdag og nutidens undervisningsformer, siger udviklingskonsulent Pernille Gøttske som har fået samarbejdet mellem aktivitetscentret og skolen op at stå.
Ny teglværksskulptur vil igen pryde græsplænen
I samarbejdet er det også planen, at flere af kommunens andre lokale institutioner skal inddrages, f.eks. empiriindsamling på biblioteket og besøg på lokalarkivet og Søfartsmuseet. Både eleverne og de ældre får også mulighed for at få samarbejdet helt ud i fingrene, når de sammen skal lave en fælles skulptur. En træskulptur af en teglværker prydede i mange år græsplænen foran aktivitetscentret, og en skulptur af glas og keramik har også prydet græsplænen. Til november kan der igen komme en teglværker tilbage på plænen, når elever og de ældre skal følge en kunstner fra Skulpturværkstedet på nært hold, mens han skærer en teglværker ud af egetræ. I resterne af egetræet skal de ældre og eleverne i samarbejde udforme deres egen kreative skulptur.
Samarbejde og relationer på tværs af generationer
– Samarbejde på tværs af generationer er en rigtig god måde at trække datiden ind i nutiden og gøre historien levende og nærværende for eleverne. Samtidig giver det også de ældre borgere på aktivitetscentret en mulighed for at tænke tilbage og give minderne nyt liv, når de genfortælles. Samarbejdet er en god måde at skabe relationer på tværs af generationer, for eleverne og de ældre kommer til at mødes i løbet af hele efteråret, siger formand for Sundheds- og Seniorudvalget Ann Sib-bern (O)
Sidst på året vil samarbejdet kulminere med indvielse af den nye teglværksskulp-tur, hvor eleverne vil fremvise og udstille produkter fra den historiske rejse, de har været igennem. Samarbejdet mellem Broskolens 4B og en gruppe af teglværkspar-kens brugere starter d. 30/8 kl. 9.00 på Teglværksparken, hvor elever og lærere kommer på besøg. Hvis man er interesseret i samarbejdet mellem eleverne og de ældre og evt. gerne vil deltage er man velkommen til at kontakte udviklingskonsulent Pernille Gøttske, tlf. 24 84 29 93 eller mail pergo@slagelse.dk