To plejecentre bliver fremover mere demensvenlige for 500.000 kr. Den helt rigtige indretning på et plejecenter kan give større tryghed og mindre uro for beboere med demens. Derfor har Slagelse Kommune søgt Ældre- og Sundhedsministeriet om støtte til at gøre bl.a. plejecenter Solbakken og plejecenter Quistgården i Korsør mere demensvenlige. De to plejecentre har fået 532.456 kr. til demensvenlige projekter bl.a. i form af billeder af barndomshjemmets dør på beboernes nuværende døre og maleri på indgangspartier, så risikoen, for at beboerne går ud på ikke-sikrede områder, mindskes.
Den fysiske indretning har stor betydning for om mennesker med demens trives i deres dagligdag. Derfor kan trygge og sikre rammer være med til at øge livskvaliteten på kommunens plejecentre, og med hele 532.456 kr. i tilskud fra Sundheds- og Ældreministeriet kan beboerne på plejecenter Solbakken og plejecenter Quistgården se frem til mere demensvenlige boliger.
Ud af 96 ansøgere er Slagelse Kommune blandt de 48 ansøgere, som netop har fået tilskud til en mere demensvenlig indretning, der bl.a. skal være med til at skabe en hjemlig atmosfære og hjælpe beboerne med at finde vej.
– Genkendelighed er med til at gøre dagligdagen tryg og enklere for personer med demens. Derfor er vi naturligvis rigtig glade for, at vi med støtten kan gøre noget særligt for beboerne på to af vores plejecentre ved at gøre indretningen mere demensvenlig og skabe en mere hjemlig og genkendelig atmosfære for beboerne, så deres hverdag bliver nemmere, siger Lene Henriksen, centerleder på Plejecenter Quistgården.
Hjemmets genkendelige dør rykker ind på plejecentret
Når håndværkerne rykker ind på plejecenter Solbakken bliver opgaven bl.a. at gøre døren ind lejlighederne til beboere med demens genkendelig ved at sætte folie med billede af barndomshjemmets eller døren fra beboernes tidligere hjem op på beboernes nuværende døre. For at skabe yderligere tryghed og genkendelighed skal der også opsættes hyggebelysning samt lys, som skal virke retningsgivende, så beboerne nemmere kan finde rundt bl.a. på badeværelserne. Der bliver også opsat særlig nattebelysning, da for høj lysintensitet om natten kan virke forvirrende på døgnrytmen for personer med demens.
Maleri på indgangsparti og mere ro i fællesrum
På Quistgården skal både de store og små malerpensler til gengæld findes frem. Quistgården er et leve-bo miljø for personer med svær demens, og for at skabe en mere demensvenlig indretning som kan minimere risikoen for at beboerne går ud til ikke-sikrede områder, vil der blive malet store vægmalerier på indgangspartiet, så indgangen visuelt bliver nedtonet, og muligheden for at beboerne vil føle sig tiltrukket af at gå ud af indgangen til de ikke-sikrede områder vil mindskes. Samtidig vil der blive sat lydabsorberende skillevægge op i fællesrummet, som kan mindske lydgener, så beboerne med demens stadig kan være en del af fællesskabet i fællesrummet, uden at det bliver for forstyrrende for dem.
Plejecenter Solbakken fik 407.085 kr. og plejecenter Quistgården fik 125.371 kr.
Fakta om demensvenlige boliger
Sundheds- og Ældreministeriet har netop uddelt 16 mio. kr. til 48 projekter på kommunale og selvejende plejecentre. De 16 mio. kr. er anden udmelding af i alt 48 mio. kr., som satspuljepartierne i 2015 afsatte til mindre ombygninger og nyindretning af plejecentre, så de fysiske rammer i højere grad imødekommer de særlige behov, som mennesker med demens har.
Vedhæftede fotos viser et maleri omkring udgangsdøre på plejecenter Skovvang, som skal mindske risikoen for at beboere med demens går ud på ikke-sikrede områder. Beboerne på Quistgården i Korsør kan nu se frem til et lignende maleri.