Stadigt flere kommuner sparer hjælpen væk til unge med psykiske følger af en opvækst med forældre, der har et alkoholproblem eller stofmisbrug. Det er desværre den realitet, som mange unge står over for, siger TUBAs landsleder, Kåre Skarsholm, der lige nu oplever, at kommuner opsiger samarbejdet med TUBA grundet nedskæringer.
”Vi oplever lige nu i mange af vores afdelinger, at kommunerne står overfor massive besparelser på socialområdet, og det får store konsekvenser for vores unge,” siger Kåre Skarsholm, landsleder i TUBA Danmark.
TUBA Danmark er en nonprofitorganisation, som yder gratis terapi til børn og unge mellem 14-35 år. Organisationen har afdelinger i 33 af landets 98 kommuner og så gerne, at det tal voksede. Det er desværre ikke tilfældet.
”Det er særligt aldersgruppen 25-35 år, der bliver ramt af besparelserne, for kommunerne er ikke lovmæssigt forpligtet på at hjælpe denne aldersgruppe, og derfor prioriterer de hjælpen fra. Det er stærkt bekymrende, for vi ved, at TUBAs indsats gør en markant forskel for unge – både når vi taler fastholdelse af uddannelse og arbejde, generelt tilknytning til arbejdsmarkedet og ikke mindst mental trivsel,” fortæller Kåre Skarsholm.
På nuværende tidspunkt drejer det sig om Lyngby-Taarbæk Kommune, Helsingør Kommune og Slagelse Kommune. Men også andre kommuner har tilskuddet til TUBA på sparekataloget.
Hjælp til unge voksne er også forebyggelse
”I familier med alkoholmisbrug kan det være svært at række ud efter hjælp, mens du stadig er hjemmeboende. Derfor henvender mange unge sig først til TUBA, når de er flyttet hjemme fra. Vi vil rigtig gerne være med til at forebygge og sikre en tidlig indsats, men en tidlig indsats kan sommetider blive et alt for stort ansvar at placere på de unges skuldre,” fortæller Kåre Skarsholm.
Sandheden er nemlig, at hverdagen for børn og unge, der bor side om side med forældres misbrug, kan være et spørgsmål om overlevelse. De er ofte bundet af loyalitet, og det kan skabe større problemer for dem, hvis de rækker ud efter hjælp.
”Derfor er det også vigtigt, at vi har et tilbud, der griber unge, når de er klar. Særligt for at opvæksten ikke skal sætte negative spor i resten af deres liv. Det er en god investering for kommunen, menneskeligt som økonomisk, at bruge penge på at løfte de unge ud af misbrugets skygge. Derfor håber vi i TUBA, at kommunerne vil tænke sig om to gange, før de gennemfører besparelser. Samtidig vil vi opfordre regeringen til at tage initiativ til at sikre de unge ret til behandling. Det er skævt, at forældrene med et misbrug har ret til behandling, mens børnene, der lider mindst lige så meget, ingen rettigheder har,” mener Kåre Skarsholm.