Man skulle måske tro, at iværksætteri var et “ungdomsfænomen”. Men over de seneste 20 år er gennemsnitsalderen for iværksættere steget fra 34 til 41 år. Stigningen skyldes blandt andet, at iværksætterne i højere og højere grad tager en uddannelse først.
Skippede skolen og sprang ud som iværksætter! Overskriften er klassisk, men faktisk er tendensen den modsatte. Flere og flere bliver iværksættere i en mere moden alder og med masser af erfaring og netværk i bagagen. Det viser nye tal fra analysen Iværksætterbarometer 2019.
– Man kunne godt tro, at iværksætteri bare var noget ungt og hipt. Men rent faktisk er det modsat. De fleste, der springer ud som iværksættere har i dag taget en uddannelse færdig og haft nogle år på arbejdsmarkedet. Og det er slet ikke så skidt i et samfund, hvor vi i højere og højere grad skal leve af viden, udtaler direktør i Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne Mads Váczy Kragh.
78% af de nye iværksættere er mellem 25 og 54 år. 8% af iværksætterne er under 25 år og 14% er ældre end 55 år. For 20 år siden var gennemsnitsalderen for en iværksætter 34 år, mens det i dag er 41 år.
– Noget af det vigtigste, når man starter egen virksomhed, er et godt netværk. Og der er det en fordel at have været ude nogle år på arbejdsmarkedet, og skaffet sig kontakter, partnere og leverandører. De bliver så måske til kunder, når man springer ud som iværksætter og måske endda begynder at konkurrere med sin gamle arbejdsplads. Og det er en god ting, udtaler Mads Váczy Kragh, som står bag analysen og er direktør for Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne.
Et andet interessant forhold at kigge på er, hvor længe man bliver arbejdsmarkedet. Her er det tydeligt, at de selvstændige, som har egen virksomhed, i høj grad fortsætter længere end andre. Faktisk er hvert femte af de selvstændige 65 år eller derover. Til sammenligning er det hver 30. lønmodtager, der er over 65 og stadig aktiv.
– Vi taler jo meget om, at vi har brug for, at de ældre bliver længere på arbejdsmarkedet. Og her må vi sige, at de selvstændige går foran. Der er markant forskel på, hvornår man forlader arbejdsmarkedet som lønmodtager og som virksomhedsejer. Det hænger nok sammen med, at arbejdet for den selvstændige i meget høj grad er en livsstil og en vision end det er for en del lønmodtagere, udtaler Mads Váczy Kragh.
Den helt store grund til at iværksætterne generelt bliver ældre er dog uddannelse.
Over de seneste år er der sket et klart skift i iværksætteriets branchestruktur, og særligt videnintensive erhverv fylder mere og mere. I dag udgør videnintensive servicebrancher 30% af iværksætteriet, mens det i 2001 kun gjaldt for 21% af iværksætterne. Til gengæld udgjorde “primære erhverv”, som bl.a. dækker over landbruget, 7% af iværksætterne i 2001 mod kun knap 3% i dag.
– Vi er i en transformation, hvor vi lever i højere og højere grad af viden. Og det kræver simpelthen også at iværksætterne har fået noget uddannelse og viden før de starter. Derfor giver det også mening, at man i dag er ældre, når man bliver iværksætter, fordi uddannelsesforløbet ofte er længere. Og dermed er det jo tydeligt, at iværksætterne er godt i gang med at forme fremtidens erhvervsliv, udtaler Mads Váczy Kragh.
Iværksætterbarometer 2019 er Danmark største undersøgelse af iværksætteriet og er udarbejdet af Center for VækstAnalyse for Erhvervshus Sjælland og Vækstfabrikkerne.
Se analysen her: www.vaekstanalyse.dk/barometer