Statusopgørelsen for udsatte boligområder i Slagelse Kommune viser stigende tryghed, markant øget uddannelse for de unge, men også at der stadig er udfordringer.

Tryghedsmålingen i boligkvarterne Motalavej, Ringparken/ Schackenborg Vænge, Sydbyen og Skælskør (afdelinger under Skælskør Boligselskab) blev sidst foretaget i sommeren 2014, og i forhold til den måling ses mange lyspunkter. Især er uddannelsesniveauet i positiv udvikling. 81% af de unge mellem 16-24 år er under uddannelse, i forløb der leder til uddannelse eller har gennemført uddannelse ud over folkeskolen. I målingen fra 2014 var andelen 63%.

– Jeg har mødt de unge, bl.a. i forbindelse med fejring af deres studentereksamen, og har tydeligt kunne mærke, at de vil noget med deres liv. At de er ambitiøse. Nu har vi tal der viser, at min fornemmelse er rigtig – vi har en masse unge mennesker i vores udsatte boligkvarterer, som vil gøre os stolte, og som vil bidrage til væksten i vores kommune, siger borgmester Stén Knuth (V)

– Vi understøtter de unges ambitioner ved et tæt samarbejde mellem UU, jobcenter og boligorganisationerne, og det glæder mig at se den store stigning i uddannelser, siger Helle Jacobsen, udvalgsformand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (V).

Undersøgelsen viser også, at indsatsen for at øge trygheden går i positiv retning, formodentlig hjulpet af større fokus på at håndtere de situationer, der skaber utryghed. Således viser rapporten, at der bliver anmeldt flere episoder af hærværk, men at udgifterne til hærværk falder.

– Jeg ser tallene som en kærkommen fremgang fra et lavt udgangspunkt. Jeg hæfter mig særligt ved det vedvarende fald i antallet af brande i Ringparken. Det var det offentligt kendte billede af et plaget område. Det er et billede, der heldigvis ændrer sig. Det samme, håber jeg, gør sig gældende for offentlighedens billede af området.Beboerne vil ikke længere ligge under for de få personer, der er kernen i tryghedsproblemet. Her har politi, kommune og boligselskab ansvaret for fortsat at understøtte beboerne og sammen med dem at fortsætte den positive udvikling, siger Flemming Stenhøj Andersen, direktør for FOB, som dog også ser udfordringer for områdets udvikling.

Indsatsen i de udsatte boligområder viser også, at der stadig skal arbejdes målrettet på at øge både tryghed, beskæftigelse og indkomstniveau.

Der er stadig en relativ høj andel af beboerne, som er uden for arbejdsmarkedet, og selv om det i høj grad kan tilskrives, at alderssammensætningen er yngre end resten af kommunen, så er det vigtigt at fastholde fokus på uddannelse og beskæftigelse. Det vil fortsat ske i et tæt samarbejde mellem politi, kommune og boligselskaber.

– Vi gør en stor fælles indsats på tværs af myndigheder og beboere i de udsatte områder for at skabe et godt kvarter og en god fremtid for de unge. Nu har vi en undersøgelse som viser, at vi er på rette vej. Og det er meget glædeligt at se den udvikling, som bl.a er et resultat af en indsats, hvor flere unge fra kvarteret får et fritidsjob, siger Uffe Kjær, direktør for BoligKorsør.

Hele rapporten kan læses på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets dagsorden til mødet den 4. oktober, hvor rapporten behandles.