Mød en vikingehund. Sort spidshundetræf på Trelleborg.
Lørdag d.4.09 kan du møde sorte spidshunde på Trelleborg. Fra kl. 10.00 til 14.00 vil der blive rig mulighed for at se en ægte vikingehund i aktion. Dagen byder på; fremvisning af hundene og deres evner, samt oplæg om hundens historie, konkurrencer og sjove aktiviteter
Hunden er menneskets bedste ven og har været en god samarbejdspartner gennem flere tusinde år. Fund på bl.a. helleristninger fra bronzealdrene, indridsninger i metal samt knoglefund viser, at vikinger ligesom os i dag også havde glæde af hunde. Der er også fundet spor af hunde på Trelleborg.
Hunden, det ældste tamdyr
De ældste skeletter af tamhunde, fundet i Europa er ca. 15.000 år gamle. I den arabiske ørken, er der fundet aftegninger af mennesker, der fører hunde i snor fra 6.000 f.kr. I Danmarks jægerstenalder, ca. 5000 f.kr, havde hunde allerede høj status. På en boplads nær Vedbæk i Nordsjælland, er der fundet en hund, begravet, med lige så stor omhu, som et nært familiemedlem. Hunde optræder på Helleristninger, fra for ca. 3000 år siden, ofte i jagtscener. De første hunde har både været jagt- og samarbejdspartnere, men kunne også være vagthunde, der advarede om rovdyr og fjender.
Spidshunde i Vikingetiden I vikingetiden optræder der flere hunderacer, men den mest almindelige er en mindre hund på ca. 45 cm over skulderen. I Ladby skibsgrav er der, ud over skeletter af denne hundetype, fundet en remdeler, der gjorde det muligt at gå med flere hunde samtidigt. Det lader også til at norske spidshunde har været en eksportvare i vikingetiden, men samtidigt, at vikingerne ikke brød sig om de andre landes hunderacer.
På Tissø, ikke langt fra Trelleborg, er der fundet tre hundetyper fra vikingetiden. Der har været tale om tre meget forskellige hundetyper og -størrelser; Spidshunde, kortbenede jagthunde og langbenede myndehunde.
I fortællinger fra vikingetiden, møder vi jævnligt hunde – bl.a. i historien om, hvordan Regnar Lodbrog giver kongedatteren Kraka en udfordring. Til deres første møde må Kraka ikke have tøj på, men dog ikke være nøgen. Hun må ikke være sulten, men heller ikke have spist. Desuden må hun ikke være alene, eller sammen med nogen! Kraka møde derfor Ragnar – klædt i fiskenet, bider i et løg og så følges hun med en hund!
Spidshunde gennem tiden frem til i dag I 1700-tallet var forskellen på rig og fattig stor. De hunde, som de fattige havde, blev betragtet, som både beskidte, snavsede og vilde. Senere i 1824 blev det påbudt at indskrive sin hund med navn og adresse, for at undgå strejfende vilde hunde. Det kan helt sikkert have påvirket udbredelsen af spidshunden, der ikke blev betragtet, som en særlig fin hund.
Den sorte spidshund er en dygtig vagt -og hyrdehund, der beskrives som en hund, der udviser en mere end almindeligt fintfølende vagtsomhed. Udover gennem tiden at have bevogtet både postvogne, huse, dyr og gårde på landet, blev spidshunde betragtet som pålidelige, vagtsomme og meget elskværdige mod børn – om end noget fjendtlig overfor fremmede. Det var en hunderace, som trivedes i frihed, men, som akkurat, som katten, ofte følte større tilhørsforhold til huset end nødvendigvis husets herre.
Da den sorte spidshund var næsten uddød, tog den danske Elgaard Madsen initiativ til at genskabe racen. Igennem koncentreret avlsarbejde genskabte han hunderacen med dens gode egenskaber. Han fandt ikke racerene sorte spidser, men måtte tage udgangspunkt i europæiske og nordiske hunde, som lignede den sorte spids mest muligt.
I dag har grundigt avlsarbejde fremelsket en moderne familiehund med fremragende egenskaber som både er opmærksom, utrættelig, venlig og trofast – og racens avlere oplever i dag en stadig større efterspørgsel.
Kom og mød spidshunde og deres ejere på Trelleborg og oplev hundenes fantastiske evner gennem sporarbejde, agility og meget andet. Få en snak med en dyrlæge eller besøg boder med forskelligt hundetilbehør. Vær også med til at kåre publikums ynglingshund.
Adgangen er gratis og der kan købes kaffe, te og vand, is samt snacks i museets butik.
Følg Dagens program lørdag d. 4.09 fra 10-14.
10.00 Velkomst v. klubformand Elisabeth Meinild.
10.00 – 12.00 Avlsgodkendelse og kuldfremvisning. Bo Lasthein Andersen.
10.00 – 12.00 Byg en hund eller et hundehus af lego-dublo med hundepoter på. Der er præmier til alle børn
10.00 – 12.00 Tips og tricks til din hund ved Rita W. Nielsen. Få gode ideer til lærerige og sjove ting, du kan lave med din hund.
10.00 – 12.00 Næsearbejde. Sorte Spidser elsker at bruge snuden. Følg spor, find ejer og en genstand. Leif Pedersen (AOF Vestsjælland) instruerer.
10.00 – 12.00 Rally og agility er sjovt, og udfordrende for hunde. Irini Papageorgiou Veiler og Sofie Marie instruerer.
10.00 – 12.00 Agillity
10.00 – 13.00 Træfdeltageres afstemning om Sort Spids pokaler.
10.00 – 13.00 Publikumsprisen til dagens favorithund.
12.00 – 13.00 Frokost
12.30 – 13.00 Børnekonkurrence. Hvad kan du med din hund, og hvad kan din hund med dig? Der vises tricks og sjove ting, du kan laver sammen med din hund.
Åben konkurrence for alle børn, der har lyst til at vise deres hund frem. Præmier til alle deltagere.
13.00 – 13.45 Rundvisning på Trelleborg. Temarundvisning, med fokus på hunden i vikingetiden. 50 kroner pr. person
13.45 – 14.00 Sort Spidshundes historie ved Elisabeth Meinild ved Cafeen.